Nie odpala na sprzęgle

Nie odpala na sprzęgle

Postautor: Burarum » 10 wrz 2016, 10:54

Witam,

Mama taki przypadek jak w tytule, nie odpala jak trzymam sprzęgło, puszczam sprzęgło... odpala. Co może być przyczyną?
Burarum
 
Posty: 2
Rejestracja: 09 maja 2014, 14:50
miejscowosc: Gdańsk

Re: Nie odpala na sprzęgle

Postautor: zimon143 » 10 wrz 2016, 16:55

Jedyne co może powodować takie zachowanie to czujnik pozycji sprzęgła, jest mocowany od dołu przy uchwycie klamki. Innego powiązania samo sprzęgło z elektryką nie ma. Czujnik można wybudować i rozebrać, nowy chyba 40 dychy kosztuje.
Awatar użytkownika
zimon143
Motocyklista
 
Posty: 447
Rejestracja: 24 lip 2014, 18:28
Lokalizacja: Ruda Śląska
imię: Szymon
miejscowosc: Ruda Śląska
garnek: HJC TR-1

Re: Nie odpala na sprzęgle

Postautor: Ptaku » 10 wrz 2016, 22:33

O ciuup, nawet nie wiedziałam że jest taki czujnik ;)

Wysłane z Tapatalka
Awatar użytkownika
Ptaku
Motocyklista
 
Posty: 534
Rejestracja: 06 maja 2014, 21:49
Lokalizacja: Śląsk
imię: Marcin
miejscowosc: Oberlazisk
garnek: N86

Re: Nie odpala na sprzęgle

Postautor: kosteg » 12 wrz 2016, 22:58

Ale nie odpala czy nie kręci?
73!
Awatar użytkownika
kosteg
Motocyklista
 
Posty: 398
Rejestracja: 21 kwie 2015, 10:51
Lokalizacja: Wrocław
imię: Marcin
miejscowosc: Wrocław
garnek: N86 / Exo 500

Re: Nie odpala na sprzęgle

Postautor: lukasz78 » 21 maja 2018, 9:09

Mam ten sam problem. Jeszcze niedawno odpalałem bez problemów trzymając wciśniętą klamkę sprzęgła, a teraz mogę tylko na luzie bez sprzęgła. Nie odpala i nawet nie kręci. Raz mi zgasł na skrzyżowaniu (za zminy i zbyt szybko zszedłem ze ssania) i nie wiedziałem co się dzieje. Musiałem go sprowadzić na pobocze i dopiero zapalił na luzie bez sprzęgła. Czujnik się wymienia czy wystarczy "coś z nim zrobić"?
Awatar użytkownika
lukasz78
Motorowerzysta
 
Posty: 41
Rejestracja: 05 wrz 2016, 9:52
imię: Łukasz
miejscowosc: Koszalin
garnek: Schuberth C3 Basic

Re: Nie odpala na sprzęgle

Postautor: kosteg » 21 maja 2018, 10:43

Sprawdź czy to aby na bank on. Odłącz i sprawdź miernikiem czy zmieniają się stany jak go wciskasz i puszczasz.
73!
Awatar użytkownika
kosteg
Motocyklista
 
Posty: 398
Rejestracja: 21 kwie 2015, 10:51
Lokalizacja: Wrocław
imię: Marcin
miejscowosc: Wrocław
garnek: N86 / Exo 500

Re: Nie odpala na sprzęgle

Postautor: zimon143 » 21 maja 2018, 16:17

Jeśli to czujnik to raczej wymienia się go na nowy, styki się wyrabiają.
Awatar użytkownika
zimon143
Motocyklista
 
Posty: 447
Rejestracja: 24 lip 2014, 18:28
Lokalizacja: Ruda Śląska
imię: Szymon
miejscowosc: Ruda Śląska
garnek: HJC TR-1

Re: Nie odpala na sprzęgle

Postautor: mradamf1985 » 21 maja 2018, 19:58

Rozumiem że nie odpala na wrzuconym biegu i wciśniętym sprzęgle? Druga funkcja tego czujnika to żebyś nie ruszył z rozłożoną stopką boczną. Koszt około 50zł, możesz spróbować rozebrać ale się nie zdziw jak coś zgubisz albo nie złożysz prawidłowo, a nawet jak się uda obawiam się że to będzie na krótką metę. Sprawdzić możesz tak jak pisali miernikiem na zakresie rezystancji, albo jak masz w mierniku funkcję ciągłości przewodów (piszczek) albo zapalić z rozłożoną stopką boczną i wbić bieg powinien zgasnąć. Wersja z miernikiem jest bliższa prawdy bo zobaczysz czy to czujnik bo mogą być też przewody w co raczej wątpię.
mradamf1985
Motorowerzysta
 
Posty: 61
Rejestracja: 18 mar 2017, 20:57
imię: Adam
miejscowosc: Rzeszów
garnek: S900

Re: Nie odpala na sprzęgle

Postautor: lukasz78 » 25 maja 2018, 8:24

To, że gdy jest bieg wbity i stopka rozłożona i próbuję ruszyć (puścić sprzęgło) to wiem i tak miałem dotychczas. Do niedawna odpalałem mając wciśnięte sprzęgło, na luzie (wiem, że nie potrzeba ale zawsze tak robiłem, taki nawyk). Gdy zapomniałem złożyć stopkę i chiałem ruszyć to silnik gasł.
Teraz, od jakiegoś czasu mam tak, że nawet jak mam na luzie ale wciśnięte sprzęgło to nie odpala. Nawet nie kręci. Odpalę moto tylko wterdy gdy mam puszczone sprzęgło, na luzie. Stopka boczna może być złożona lub rozłożona, bez różnicy i tak zapali. Oczywiście zgaśnie jak będę chciał ruszyć z rozłożoną ale odpalę.
Dlatego skłaniałbym się bardziej do czujnika przy klamce. W wolnej chwili sprawdzę co i jak.
Awatar użytkownika
lukasz78
Motorowerzysta
 
Posty: 41
Rejestracja: 05 wrz 2016, 9:52
imię: Łukasz
miejscowosc: Koszalin
garnek: Schuberth C3 Basic


Wróć do Elektryka

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron