Strona 1 z 1

Nie odpala na sprzęgle

Post: 10 wrz 2016, 10:54
autor: Burarum
Witam,

Mama taki przypadek jak w tytule, nie odpala jak trzymam sprzęgło, puszczam sprzęgło... odpala. Co może być przyczyną?

Re: Nie odpala na sprzęgle

Post: 10 wrz 2016, 16:55
autor: zimon143
Jedyne co może powodować takie zachowanie to czujnik pozycji sprzęgła, jest mocowany od dołu przy uchwycie klamki. Innego powiązania samo sprzęgło z elektryką nie ma. Czujnik można wybudować i rozebrać, nowy chyba 40 dychy kosztuje.

Re: Nie odpala na sprzęgle

Post: 10 wrz 2016, 22:33
autor: Ptaku
O ciuup, nawet nie wiedziałam że jest taki czujnik ;)

Wysłane z Tapatalka

Re: Nie odpala na sprzęgle

Post: 12 wrz 2016, 22:58
autor: kosteg
Ale nie odpala czy nie kręci?

Re: Nie odpala na sprzęgle

Post: 21 maja 2018, 9:09
autor: lukasz78
Mam ten sam problem. Jeszcze niedawno odpalałem bez problemów trzymając wciśniętą klamkę sprzęgła, a teraz mogę tylko na luzie bez sprzęgła. Nie odpala i nawet nie kręci. Raz mi zgasł na skrzyżowaniu (za zminy i zbyt szybko zszedłem ze ssania) i nie wiedziałem co się dzieje. Musiałem go sprowadzić na pobocze i dopiero zapalił na luzie bez sprzęgła. Czujnik się wymienia czy wystarczy "coś z nim zrobić"?

Re: Nie odpala na sprzęgle

Post: 21 maja 2018, 10:43
autor: kosteg
Sprawdź czy to aby na bank on. Odłącz i sprawdź miernikiem czy zmieniają się stany jak go wciskasz i puszczasz.

Re: Nie odpala na sprzęgle

Post: 21 maja 2018, 16:17
autor: zimon143
Jeśli to czujnik to raczej wymienia się go na nowy, styki się wyrabiają.

Re: Nie odpala na sprzęgle

Post: 21 maja 2018, 19:58
autor: mradamf1985
Rozumiem że nie odpala na wrzuconym biegu i wciśniętym sprzęgle? Druga funkcja tego czujnika to żebyś nie ruszył z rozłożoną stopką boczną. Koszt około 50zł, możesz spróbować rozebrać ale się nie zdziw jak coś zgubisz albo nie złożysz prawidłowo, a nawet jak się uda obawiam się że to będzie na krótką metę. Sprawdzić możesz tak jak pisali miernikiem na zakresie rezystancji, albo jak masz w mierniku funkcję ciągłości przewodów (piszczek) albo zapalić z rozłożoną stopką boczną i wbić bieg powinien zgasnąć. Wersja z miernikiem jest bliższa prawdy bo zobaczysz czy to czujnik bo mogą być też przewody w co raczej wątpię.

Re: Nie odpala na sprzęgle

Post: 25 maja 2018, 8:24
autor: lukasz78
To, że gdy jest bieg wbity i stopka rozłożona i próbuję ruszyć (puścić sprzęgło) to wiem i tak miałem dotychczas. Do niedawna odpalałem mając wciśnięte sprzęgło, na luzie (wiem, że nie potrzeba ale zawsze tak robiłem, taki nawyk). Gdy zapomniałem złożyć stopkę i chiałem ruszyć to silnik gasł.
Teraz, od jakiegoś czasu mam tak, że nawet jak mam na luzie ale wciśnięte sprzęgło to nie odpala. Nawet nie kręci. Odpalę moto tylko wterdy gdy mam puszczone sprzęgło, na luzie. Stopka boczna może być złożona lub rozłożona, bez różnicy i tak zapali. Oczywiście zgaśnie jak będę chciał ruszyć z rozłożoną ale odpalę.
Dlatego skłaniałbym się bardziej do czujnika przy klamce. W wolnej chwili sprawdzę co i jak.